'PORTAL' is our flagship design, featuring high-end detailing and fixtures, a modular demountable deck system, a custom-designed retractable bed and custom cabinetry between a grid of 'portal' frames.

This design has been featured in an array of online and print magazines, formed the basis of public lectures, radio and film interviews, and travelled up and down Southeast Queensland for open house events including Woodford Folk Festival.

Making the most out of our 18 square metres of floor area has relied on two key strategies and a whole lot of careful detail decisions. Read on to learn more...

SIGHT LINES, PATTERNS AND ASPECT

Continuous sight lines through the length and width of the house help to provide a spacious feel. Doors and windows are aligned to lead the eye the house and out to the surrounding garden and provide very effective cross-ventilation and stack ventilation (through the high louvres). With correct design, small spaces such as this can be passively heated and cooled in an instant.

With almost everything visible from the one living space, establishing clear patterns and aesthetic rhythms helps to organise the space - de-cluttered and ordered views tend to feel bigger. The central space and deck are all organised around a 900mm grid which dictates the placement of exposed LVL frames, kitchen cabinets, doors and windows.

The joists, posts and rafters of the deck line up with the grid of internal portal frames. Windows fit seamlessly between the portals and detailing is painstakingly carried throughout with the portal frames, window jambs, joists and deck posts all matching in width, location and proportion.

A raking ceiling, side main entry, deck positioning, and material selection are used to establish a clear direction to the space - opening out towards the deck area and high louvre windows and providing visual and spatial relief. Clean lines and white surfaces lead the eye past the North wall and towards the deck, contrasting the rich tones and busier detailing of the South wall.

CELEBRATING THE HIGH SPACE

Put simply, when width is limited it can help to accentuate the height. While some tiny houses place a generous loft space above a low-ceiling wet area, we opted for the extra head height in the bathroom and laundry - two spaces that we believe are used too frequently to skimp on.